Χριστοδουλίδης: Επιδιώκουμε μια Ειρηνική και Σταθερή Ανατολική Μεσόγειο με Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την άτυπη τριμερή σύνοδο, υπογράμμισε την επιτυχημένη πορεία από το 2014, με τη διαρκή ενίσχυση ενός σταθερού σχήματος συνεργασίας.
«Πλέον έχει στρατηγικό βάθος και εδράζεται σε μια θετική προσέγγιση, εστιάζοντας στη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη συνδεσιμότητα και τη συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε πως η συνεργασία των τριών χωρών βαθαίνει και επεκτείνεται σε πολλαπλά επίπεδα.
«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή. Οι χώρες μας επιδιώκουν μια ειρηνική και σταθερή Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ευρύτερη Μέση Ανατολή, χαρακτηρισμένη από σχέσεις καλής γειτονίας και πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε σήμερα αντικατοπτρίζει αυτές τις κοινές επιδιώξεις.
Σχετικά με το Παλαιστινιακό, επανεπιβεβαίωσε τη σταθερή θέση για λύση δύο κρατών. Για την κατάσταση στη Γάζα, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της Αιγύπτου και τη συμβολή της Κύπρου στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αναφορικά με τον Λίβανο, δήλωσε τη σθεναρή υποστήριξη προς τον πρόεδρο της χώρας.
«Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος θεωρούμε ύψιστη προτεραιότητα την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η Αίγυπτος αποτελεί βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η ασφάλεια και η σταθερότητά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής, καθώς και της Ευρώπης. Εργαζόμαστε για την περαιτέρω στήριξη της χώρας από την ΕΕ, καθώς στις Βρυξέλλες είναι πλήρως κατανοητή η στρατηγική σημασία της Αιγύπτου. Χαιρετίζουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αίγυπτο», συμπλήρωσε.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Λογαριασμός ρεύματος: Διευκρινίσεις Τσάφου για τα δημοτικά τέλη – Τι είπε ο Παπασταύρου για τις επιδοτήσεις
Κυψέλη: Θρίλερ με τα ανθρώπινα οστά κοντά σε γήπεδο – Τι λέει ο άνθρωπος που τα εντόπισε
Ξέσπασε η Φωτεινή Πετρογιάννη: Η απάντηση της δημοσιογράφου σε σχόλιο που δέχθηκε στο Instagram
Δίκη για τα Τέμπη: «Αλλοιώσεις και απώλεια στοιχείων» κατήγγειλε ο Αντώνης Ψαρόπουλος – Αύριο συνεχίζονται οι ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα στη
ροή ειδήσεων του enikos.gr
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιστορική τη συμμετοχή του Προέδρου Σίσι στην άτυπη σύνοδο κορυφής που έλαβε χώρα στη Λευκωσία.
«Θα ήθελα να κλείσω ευχαριστώντας την Αίγυπτο για τη σταθερή και διαχρονική στήριξή της στις προσπάθειες για την επανένωση της πατρίδας μας, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
