Ανοίγει ο δρόμος για τον δεύτερο FSRU: Τέσσερα projects στην εκκίνηση με νέους όρους προτεραιοποίησης
Η «κούρσα» για τον δεύτερο πλωτό σταθμό αεριοποίησης (FSRU) ξεκινά από κοινό σημείο εκκίνησης, με τέσσερα συνολικά projects να διεκδικούν τη θέση τους. Ο Διαχειριστής Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο προτεραιοποίησης για τις υποδομές που απαιτούνται για τη σύνδεση των νέων FSRU με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Ουσιαστικά, αυτό το νέο πλαίσιο φέρνει και τα τέσσερα έργα στην ίδια αφετηρία, ανεξάρτητα από το πόσο έχουν προχωρήσει οι αδειοδοτήσεις τους, και ωθεί τους επενδυτές να λάβουν γρήγορα τις επενδυτικές τους αποφάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το επικαιροποιημένο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, με ορίζοντα το 2035, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τον περασμένο Μάρτιο, ενσωματώνει ειδικό κεφάλαιο για τα FSRU. Τα έργα πλέον αντιμετωπίζονται ως υποψήφιες επενδύσεις. Η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών από τον ΔΕΣΦΑ για τη σύνδεσή τους με το σύστημα θα εξαρτάται πλέον άμεσα από τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης. Δηλαδή, ακόμη κι αν τα αιτήματα για την κατασκευή έργων ενίσχυσης του συστήματος έχουν υποβληθεί με διαφορετική σειρά, ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρά στην υλοποίησή τους μόνο εφόσον έχει προηγηθεί επενδυτική απόφαση για το αντίστοιχο FSRU.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι το νέο πλαίσιο θα καθορίζει τα ελάχιστα έργα που χρειάζονται για την ενίσχυση του συστήματος, ανάλογα με τη σειρά και τον χρόνο σύνδεσης των νέων FSRU. Οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, και κατ’ επέκταση το κόστος που θα αναλαμβάνει ο επενδυτής, θα αυξάνονται όσο προχωρά η σύνδεση νέων FSRU. Στην πράξη, όποιος λάβει επενδυτική απόφαση πρώτος, θα εξασφαλίσει και χαμηλότερο κόστος σύνδεσης. Αυτή η ρύθμιση αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την επιτάχυνση των επενδυτικών αποφάσεων και παράλληλα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναδεικνύοντας ποια από τα σχεδιαζόμενα projects έχουν πραγματικές προοπτικές υλοποίησης.
Οι νέοι όροι αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ ΡΑΑΕΥ, ΔΕΣΦΑ, υπουργείου Ενέργειας και των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε αφορμής της απένταξης από το 10ετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ της υποδομής που προβλεπόταν για τη διασύνδεση του FSRU «Διώρυγα Gas» του ομίλου Motor Oil.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο συγκεκριμένο project έχει εκφράσει και η Aktor, με ποσοστό 50%, βάσει Μνημονίου Συνεργασίας (MOU) που έχουν υπογράψει οι δύο εταιρείες. Στην ίδια «κούρσα» βρίσκονται ακόμη το δεύτερο FSRU της Gastrade στο Θρακικό Πέλαγος, το FSRU Θεσσαλονίκης της HELLENIQ ENERGY στον Θερμαϊκό και το ΑΡΓΩ της Mediterranean Gas στον Παγασητικό Κόλπο.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες FSRU οφείλεται κυρίως στις εξαγωγικές προοπτικές που αναδύονται από το οριστικό κλείσιμο των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στο τέλος του 2027, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου.
Ωστόσο, μια μελέτη του Green Tank καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα, εξετάζοντας την αναγκαιότητα των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων υποδομών LNG στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο σενάριο ταχύτερης απεξάρτησης από το αέριο, δεν απαιτείται κανένας νέος τερματικός σταθμός. Μάλιστα, έως το 2035, ακόμη και ο δεύτερος από τους υφιστάμενους τερματικούς σταθμούς θα έπαυε να είναι απαραίτητος. Ακόμη και στο σενάριο αυξημένης χρήσης αερίου, εκτιμάται ότι μόλις ένας από τους τέσσερις νέους τερματικούς σταθμούς LNG που έχουν ανακοινωθεί επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση της περιοχής έως το 2040.
Aktor: Ξεπερνάει το 1,1 δισ. ευρώ η ρευστότητα – Ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος επενδύσεων
ΔΕΠΑ: Το πρώτο LNG της Bulgartransgaz πέρασε από την Αλεξανδρούπολη
Motor Oil: Συμφωνία για την εξαγορά του 50% της Nova ICT έναντι 60,5 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
