Νυχτερινές επιθέσεις εποίκων στο εσωτερικό της Δυτικής Όχθης: Τεμένη πυρπολήθηκαν και προπηλακισμοί
Ισραηλινοί έποικοι επέδραμαν κατά παλαιστινιακών χωριών στην κατεχόμενη βόρεια Δυτική Οχθη κατά την διάρκεια της χθεσινής νύκτας, πυρπόλησαν δύο τεμένη και έγραψαν ρατσιστικά συνθήματα στους τοίχους κτιρίων, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Στην Κούσρα, νότια της Ναμπλούς, εβραίοι έποικοι πυρπόλησαν τέμενος υπό κατασκευή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες του έφθασαν στην
Ισραηλινοί έποικοι προέβησαν σε βίαιες επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών χωριών στην κατεχόμενη βόρεια Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις παλαιστινιακών αξιωματούχων, πυρπολήθηκαν δύο τεμένη και γράφτηκαν ρατσιστικά συνθήματα στους τοίχους κτιρίων, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.
Στην Κούσρα, βρισκόμενη νότια της Ναμπλούς, εβραίοι έποικοι επέδραμαν και πυρπόλησαν ένα τέμενος που βρισκόταν υπό κατασκευή. Ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαίωσε το συμβάν.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες του ανταποκρίθηκαν σε κλήση για βοήθεια στην Κούσρα. «Αναζητήσαμε τους υπόπτους, οι οποίοι είχαν διαφύγει πριν από την άφιξη των στρατιωτών, και διαπιστώσαμε ίχνη εμπρησμού και γκράφιτι επί τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μια δεύτερη παρόμοια επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Κουρ, κοντά στην Τουλκάρεμ. Εκεί, ένα τέμενος έγινε στόχος εμπρησμού και ρατσιστικών μηνυμάτων στους τοίχους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.
Αυτά τα περιστατικά λαμβάνουν χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο τεσσάρων Παλαιστινίων και δύο ισραηλινών στρατιωτών, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή στο παλαιστινιακό χωριό Τελ, κοντά στη Ναμπλούς. Οι συγκρούσεις είχαν ξεκινήσει εξαιτίας της εισβολής μιας ομάδας ισραηλινών εποίκων στο παλαιστινιακό χωριό, νοτιοδυτικά της Ναμπλούς.
Ως απάντηση στα παραπάνω, το Ισραήλ ανακοίνωσε τη σχεδίαση μιας μεγάλης κλίμακας επιχείρησης στον βόρειο τομέα της Δυτικής Όχθης, με ιδιαίτερη εστίαση στην περιοχή της Ναμπλούς.
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει επανειλημμένως μια συστηματική και ανησυχητική αύξηση των βιαιοτήτων που διαπράττονται από εποίκους.
Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Peace Now έχει καταγράψει ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει εγκρίνει τη δημιουργία 102 νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Αυτό το παλαιστινιακό έδαφος βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, φιλοξενεί περίπου 500.000 έποικους, ενώ παράλληλα ζουν εκεί τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Οι εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.
Συνολικά, τουλάχιστον 1.094 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και αμάχων, έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του 2023 στη Δυτική Όχθη, είτε από ισραηλινούς στρατιώτες είτε από ισραηλινούς εποίκους. Η κορύφωση της βίας των τελευταίων ετών συμπίπτει με τον πολλαπλασιασμό των παράνομων εβραϊκών οικισμών. Ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης Νετανιάχου, με πολλά μέλη της να εκφράζουν ανοιχτά την πρόθεσή τους για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. πηγή:ΑΠΕ
