Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη: Η S&P Global προειδοποιεί για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με τη Γαλλία στο επίκεντρο
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης παρουσίασε επιβράδυνση τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της εκ νέου συρρίκνωσης στη Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, σύμφωνα με την S&P Global.
Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 51,9 μονάδες τον Οκτώβριο, από 53,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Αυτή η τιμή είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει μείωση του δείκτη στις 52,7 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50,0 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
<!– /118338042/Enikonomia.gr300×250Inline1 –>
Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο δύο μηνών, φτάνοντας τις 51,7 μονάδες από 53 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές της Reuters είχαν εκτιμήσει ότι ο δείκτης αυτός θα διαμορφωνόταν στις 52,5 μονάδες.
Ο δείκτης μεταποίησης κατέγραψε πτώση στις 52,4 μονάδες τον Οκτώβριο 2026, από 52,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο 2026.
Ο ρόλος της Γαλλίας
Η πτώση του δείκτη της επιχειρηματικής δραστηριότητας επηρεάστηκε σημαντικά από τις δημοσιονομικές και πολιτικές εντάσεις που επικρατούν στη Γαλλία. Επισημαίνεται επίσης ότι η οικονομία της Γαλλίας παρουσίασε επιδόσεις σημαντικά χειρότερες από τις αναμενόμενες.
<!– /118338042/Enikonomia.gr300×250Inline2 –>
Σχετικά με το θέμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρηματικών θεμάτων στην S&P Global Market Intelligence, Chris Williamson, δήλωσε στο Bloomberg: «Ο βασικός λόγος της επιβράδυνσης της ανάπτυξης ήταν η νέα κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών της Γαλλίας». «Αυτό μπορεί να συνδέεται με απεργίες και αναταραχές σε ορισμένες τοπικές οικονομίες της χώρας», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά, ο δείκτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Οκτωβρίου για την ευρύτερη περιοχή «εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν σημειωθεί εδώ και 3 χρόνια», ανέφερε. «Τα στοιχεία της έρευνας για τον δείκτη PMI της Ευρωζώνης δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας του μπλοκ αρχίζει να εξασθενεί λόγω των υψηλότερων τιμών στα εμπορεύματα και των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών», εκτίμησε ο ανώτερος οικονομολόγος του Bloomberg Economics, David Powell. «Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Οκτώβριο και ότι θα λήξει ο κύκλος των αυξήσεων μετά την τελευταία άνοδο τον Δεκέμβριο», τόνισε.
Μάλιστα, κάποιοι επενδυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ενδέχεται να εκδηλωθεί νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, εάν υπάρξει αναταραχή στα γαλλικά ομόλογα. Ο επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Franklin Templeton προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η κατάσταση θα μπορούσε τελικά να αποβεί χειρότερη από την προηγούμενη κρίση, η οποία έλαβε χώρα πριν από περισσότερο από μία δεκαετία.
Ο πληθωρισμός
«Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να γίνει πιο επιθετική λόγω της διαρκούς ανάπτυξης και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, όπως υποδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία των δεικτών PMI για τον Οκτώβριο», προειδοποίησε ο Williamson.
Πρόσθεσε επίσης ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει ήδη αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να περιορίζει τη ζήτηση.
